יום שבת, 14 ביולי 2018

ירושלים של זהב במוזיאון מגדל דוד


ירושלים של(י)זהב...
אל תחמיצו את חוויית הלילה במוזיאון מגדל דוד בירושלים, חווויה חד פעמית, מרתקת ועוצרת נשימה
מופע אורות חדש, מרהיב ומרגש ביופיו שכולו מחווה מוסיקלית אומנותית לדמותו הייחודית של המלך דוד שיסד את המלוכה בירושלים לפני כשלושת אלפים שנה, סיפור חייו של המלך, המשורר, הלוחם, המוסיקאי והמנהיג, הכל על בסיס המקורות המקראיים, ההיסטוריים והארכיאולוגיים.
המופע המרתק והמדהים מוקרן על החומות של מוזיאון מגדל דוד בכל ימות השנה בלי קשר לפסטיבל האורות.

בואו לחוויית לילה מיוחדת במגדל דוד שעולה מדרגה, אירוע שכולו חוויה אומנותית ומוזיקלית לדמותו רבת הפנים של דוד המלך, דמות שזכתה למחוות אומנותיות רבות. גדולי הציירים, הפסלים והמשוררים מכל התקופות הקדישו לו את פרי יצירתם. כל העושר האומנתי והתרבותי הזה מוקרן עם רדת הלילה, על חומות המצודה במגדל דוד, חוייה חד פעמית, מרתקת ועוצרת נשימה.
מוזיאון מגדל דוד מציע נקודת מבט עכשווית, אמנותית ומוזיקלית על סיפורו התנ"כי של המלך דוד. המופע החדש עושה שימוש באמצעי הטכנולוגיות המתקדמות בעולם – מקרני לייזר עוצמתיים וצליל איכותי ועוצמתי, מערכת מחשוב המפעילה 20 מקרנים, 10 נגנים, 14 מחשבים, 14 רמקולים ותשתית כבלים באורך 10 קילומטרים שמשתלבים יחדיו ליצירת תחושה על-זמנית שכולה קסם וצבע ונושאים את הצופה למסע סוחף ומפעים בתוך הדרמה ההיסטורית הגדולה של המלך דוד,
תחילתו של המופע בסיור וירטואלי בין יצירותיהם של גדולי האמנים – שאגאל, מאטיס, מיכלאנג'לו, רמברנדט ורבים אחרים. המשכו בתמונות ובאירועים מסיפור חייו הסוער של דוד המלך, המבוססים על מקורות תנ"כיים, היסטוריים וארכאולוגיים. לצד אלה שזורים במופע, באור ובצליל, מזמורי תהילים המיוחסים לדוד, והם מגיעים לשיאם בסיום המופע בחגיגה מוזיקלית עכשווית של שירי שמחה והלל למלך ולירושלים. ה"מזמור לדוד" המפורסם, בביצועו של הזמר ארז לב-ארי ובלחן העממי המוכר והידוע, גורם לצופי המופע לפצוח בשיר אל מול חומות המצודה ההופכות לדפי ספר תהילים ענק, עתיק ומאויר בצבעים מרהיבים.


לונדון בירושלים – תרבות בריטית ברחובות העיר
התערוכה "לונדון בירושלים" עוסקת ברגעים הנדירים בהם, בראשית המאה ה-20, תחת שלטון המנדט, הפכה ירושלים מעיר קטנה ומוזנחת בה הביוב זורם ברחובות, לעיר מערבית משגשגת עם ניחוח בינלאומי. התערוכה מסיטה לרגע קט את המבט מירושלים הפוליטית והדתית, ומביאה את החלק הטוב בסיפור חיי היום יום של העיר המנדטורית - מוסדות התרבות והבילוי, התערוכות והירידים, חוגי התיאטרון, אולמות הקולנוע, הקונצרטים הקלאסיים והריקודים הסלוניים, מועדוני הספורט, בתי הקפה, האוכל והאלכוהול.
מה בתערוכה:
הלו, הלו, ירושלים מדברת! כדי להקים לתחיה את ימי הרדיו הבריטיים, שוחזרו אולפני ירושלים, והוצבו שלוש עמדות שמע ויזואליות בהן מושמעים קטעים ארכיוניים מקוריים ונדירים של התזמורות החיות שניגנו, התסכיתים שהושמעו, הקונצרטים, שידורי החדשות והצגות הרדיו שהיו פופולאריות מאוד באותה תקופה. במקביל, יוכלו המבקרים ליהנות מצילומים היסטוריים של התזמורות והשחקנים המוקרנים על הקיר, ולהתרשם מפסנתר כנף של רשות השידור, שהובא במיוחד לתערוכה.




כשסלון היה סלון - מסיבות החברה הבריטית הגבוהה - כדי להיות נאמנים למקור, נבנה במיוחד עבור התערוכה סלון תקופתי משוחזר עם ויטרינות וארונות כלים וסרוויסים בריטיים אותנטיים, רדיו ישן, וכמובן תמונות אמנות המייחדות את התקופה ומעטרות את הסלון. כמו כן הוצבו בתערוכה מעמדי עיתונים ישנים בעברית, אנגלית וערבית, שם יוכלו המבקרים לעיין בעיתוני התקופה הנדירים, על האירועים ההיסטוריים המשולבים בהם, בהם עיתון מיום הכרזת המדינה. כדי לשתף את המבקרים בחוויה הסלונית, מדי 10 דקות יתקיים נשף ריקודים סלוניים, בו מוזמנים המבקרים לרקוד באופן פעיל, כולל לימוד צעדי הריקוד המיוחדים.
סינמה בריטי - התערוכה מאפשרת הצצה על חוויית הקולנוע של אז, דרך שחזור אולם קולנוע ישן עם מושבים מתרוממים מעץ ווילונות קטיפתיים, שם ישבו המבקרים ויצפו בסרטים קלאסיים של התקופה וביומני הקולנוע של שנות ה-40-30. בנוסף, הופק עבור התערוכה סרטון מיוחד, המשלב קטעי ארכיון היסטוריים ונדירים בשילוב אנימציה עכשווית, ומתאר את ההיסטוריה של הקולנוע בתקופת המנדט. במסגרת התערוכה יוקרנו מדי יום סרטים באורך מלא.



 
בר ה'פינק' המיתולוגי מתעורר לתחיה –"במהלך המחקר המקדים גילינו דבר מדהים", אומרת ליאת מרגלית, אוצרת התערוכה. "בר ה'פינק' המיתולוגי אמנם נסגר לפני שנים, אך הוא חי ונושם בקרב המשפחה שהיה בבעלותה, שבחרה לשמור בביתה את הרהיטים, הבקבוקים, ציורי האמנים שהיו על הקיר, התקליטים הישנים, ואפילו את קופסאות הסיגרים מאותה תקופה. בעקבות הגילוי, החלטנו לשחזר את חזיתו של הבר ההיסטורי, גם ברמה הוויזואלית וגם מבחינת הקולות, השיחות, שקשוק הכוסות וכמובן השירים הישנים והנפלאים". אחד הפריטים המסקרנים בתערוכה הוא ספר המבקרים של בר ה'פינק' על דפיו הצהבהבים, בו יוכלו המבקרים להציץ במכתבים המקוריים בכתב ידם, של כל אישי הציבור, האמנים ושחקני הקולנוע המפורסמים שביקרו במקום, אליו מצטרף גם ספר המבקרים האותנטי של מלון קינג דיויד מתקופת המנדט, עם כל הדיפלומטים, הפוליטיקאים ושועי עולם שביקרו בו.

כדי להמחיש למבקרים את חשיבותו של מגדל דויד לתרבות ולאמנות של אותה תקופה, הוצבו בתערוכה לוחות מודעות ובהן כרזות ופרסומות אותנטיות מתחומי התרבות בירושלים – אירועי מוזיקה, קונצרטים, מופעי מחול, סרטים בבתי הקולנוע ותערוכות. בנוסף, בכל חללי התערוכה יוצגו סרטוני ארכיון המתארים את פעילויות הספורט של אותה תקופה, סרטון פנורמי בשילוב אנימציה המתאר את האדריכלות המרכזית בתקופת המנדט של המבנים ההיסטוריים כמו ימק"א, אוגוסטה ויקטוריה והאוניברסיטה העברית, וסרטון אנימציה המציג את המעבר מהשלטון העותומאני למנדט הבריטי. "מטבע הדברים, לתקופת המנדט בארץ ישראל הוקדשו מחקרים היסטוריים רבים" אומרת אילת ליבר, מנהלת המוזיאון והאוצרת הראשית , "אך למעשה טרם נחקר לעומק נושא השפעתה של התרבות הבריטית על ירושלים, וזוהי התערוכה המוזיאלית הראשונה העוסקת בהשפעת חיי התרבות על התפתחותה של העיר באותה תקופה".
תערוכת אבן נייר ומספריים
בחודש יולי יגיע למוזיאון מגדל דוד קארן סרגסיאן, הנחשב בעיני רבים לאמן הנייר המוביל והמוערך בעולם. דמויותיו העמוקות והרב שכבתיות, הנשענות על בקיאות מרשימה ברזי האנטומיה, בנויות על שלד עץ בעל רגליים, אגן ועמוד שדרה. דמויות המייצרות נפח, תלת ממדיות ודינמיות, כאילו מסתתר בתוכם אדם או דחליל העשוי לקום בן רגע לתחיה... במיוחד עבור תערוכתו החדשה, השיב סרגסיאן לחיים את דמויותיהן המונומנטליות של דוד המלך, שלמה, הורדוס, מלכת שבא, המלך כורש ואחרים, כדי לנהל בין כתלי מגדל דוד, דיאלוג עכשווי מרתק בין אמנות, היסטוריה וארכיאולוגיה.
תערוכת 'אבן נייר ומספריים' של האמן הבינלאומי קארן סרגסיאן (Karen Sargsyan), תתקיים במוזיאון מגדל דוד בירושלים, בין התאריכים 8 ביולי - 30 בספטמבר 2018.   לוטן תדמיות תשמח לתאם ראיון עם האמן.
תערוכתו של סרגסיאן מציגה דמויות מרכזיות וססגוניות מעברה המפואר של ירושלים – פסליהם המונומנטליים של המלכים דוד, שלמה, הורדוס, כורש, מלכת שבא, המלכה מליסנדה וסולטן סולימן, אליהם מצטרפים דמויותיהן המודרניות של אנה טיכו ואליעזר בן יהודה. התערוכה מוצגת ברחבי הגן הארכיאולוגי ובחלליה העתיקים של המצודה, על כל שכבותיה ההיסטוריות והארכיאולוגיות. סביבה הממחישה את הניגודיות הדרמטית שבין דמויותיו הדינמיות העשויות מנייר אלומיניום שברירי, אל מול קביעותן ומוצקותן של האבנים והחומות בנות 2,000 שנה המקיפות אותן.
סרגסיאן מפסל מנייר ומאלומיניום דק, דמויות אנושיות רב שכבתיות, המייצרות נפח ותחושה תלת ממדית, כאילו מסתתר בתוכן אדם ממשי שתיכף יקום על רגליו. דמויותיו האנטומיות בנויות על שלד עץ עם רגליים, אגן ועמוד שדרה. את פסליו הוא מצליח לגבש ללא שימוש בסקיצות, אלא רק מתוך אינטואיציה ומיומנות חיתוך נייר מדהימה, בקווים נקיים ומושלמים המפוסלים בגאוניות. אחד מסימני ההיכר של עבודותיו, הם פני המסכה המשותפות לכול דמויותיו, אותן הוא יוצר בהינף של שנייה בעזרת סכין יפני. לדמויותיו יתווסף תמיד חפץ מלווה המייצר סיפור, או אובייקט ייחודי הדואג לכך שכל דמות תהיה שונה לחלוטין בהווייתה, צבעוניותה ותנוחתה. גם כאשר הוא עושה שימוש בחומרים עדינים, עדיין מתקבל הרושם כאילו פסליו חותכים את האוויר, או חודרים לגוף ויוצאים מתוכו. לעיתים הוא יוצר דמות דינמית אחת שזזה, או מערך של דמויות המתנועעות דרך סנסור חשמלי. שאר הדמויות כביכול עומדות קפואות, אך הצופה יכול בנקל לדמיין שהקיפאון הוא בן חלוף, ובעוד רגע תצא הדמות מהפודיום, תמחא כף, או תצעד בתערוכה ברחבי המוזיאון לעבר שער יפו... לבושן של הדמויות לעיתים מהודר, כמרמז על תקופות היסטוריות שונות, וברובן נראות כאילו הן מודעות לסיטואציה ולקהל המקיף אותן. דמויות דינאמיות ותיאטרליות, לעיתים בעלי תנועות וג'סטות מוזרות ולא שגרתיות, היוצרות סוג של תאטרון פיסולי. תיאטרון בכיכובם של מלכים ומלכות מההיסטוריה של ירושלים, המעניקים פרשנות ייחודית ופחות מוכרת לדמויותיהן. פרשנות המוציאה מתוכם חיות ודינאמיות, הבעות חזקות ורגשות עוצמתיים, בניגוד גמור לדימוי הקפוא וההרואי המאפיין בדרך כלל יצירות ופורטרטים של מלכים.
"בתערוכה הנוכחית אילצנו את סרגסיאן לצאת מאזור הנוחות שלו", אומרת נתי מור גרשוביץ', יזמת, אוצרת המשנה ומפיקת התערוכה. "יצירותיו עשויות רובן מנייר ומיועדות לחללים סטריליים של מוזיאונים וגלריות. כאן האתגר היה להתאים את יצירותיו למרחב הארכיאולוגי הפראי של מגדל דוד, תחת כיפת השמיים. לכן, אילצנו אותו לצאת מהקופסא ומהמרחב האמנותי אליו הוא רגיל, ולעבור מנייר שמתבלה ונשחק עקב פגעי מזג האוויר, לאלומיניום דקיק אתו הוא עובד לראשונה, ויש לומר בהצלחה מרובה...".






 קצת צילומים מלמעלה














 וקצת צילומים מלמטה



לסיכום, מוזיאון מגדל דוד בירושלים הוא הרבה יותר ממוזיאון. זהו אתר היסטורי וארכיאולוגי בו מתרחשים כל העת אירועי תרבות ואמנות, תערוכות מתחלפות, פעילויות חינוך, הופעות ומסיבות. אירועי התרבות והפעילויות במגדל דוד מיועדים לכולם – לישראלים ולתיירים בכל גיל, מכל דת ולאום. הם מחברים בין מזרח ומערב, בין קודש לחול, בין ימי קדם לימינו אנו, ומציגים את ירושלים הנצחית והעכשווית, האוניברסלית והרב-תרבותית. מגדל דוד של כולם !



































אין תגובות: